tiistai 2. lokakuuta 2012

Saippuapajailua





Jonain päivänä voisin hiukan kuvailla puodilla ja esitellä sitä myös täällä blogin-sivulla.


Puodilla järjestämme myös pajailtoja, yhdenillan käsityöiltoja, joiden aikana voi samalla oppia joitain uusia tekniikoita ja juttuja.

Viime viikolla pajailimme itse tehtävän saippuan parissa. Kaisa tuli puodille "asiantuntijaksi ja opettajaksi", kun meistä puotiyrittäjistä ei ollut tähän hommaan.



Saippuaa teimme kahdella eri tavalla: alusta asti lipeästä ja puolivalmiista saippuamassasta.


Pajailu aloitettiin lipeästä tehtävällä kahvisaippualla. Hauskannäköisen kemistipoppoon kesken jaoimme hommia, niin että jokaiselle riitti puuhaa ja välihetkinä voi tarkkailla saippuan edistymistä tai nautiskella kahvipöydän antimia.
Saippuan tekemisessä ainesosien oikea suhde on grammantarkkaa. Tässä punnitaan kaustisen soodan eli lipeän määrää. 


Tarkkaan punnnittu lipeä liuotetaan tarkkaan mitatun kylmän kahvin sekaan
 

ja sitten purkki kiertämään, jotta jokainen saa sitä heilutella ja tuntea kuinka kuumaksi kemiallinen reaktio liuoksen tekee.



 Kattilassa sulatettiin kookos- ja munkkirasva. Niiden hieman jäähdyttyä, lisättiin kahvi-lipeäliuos sauvasekoittimella sekoittaen rasvojen joukkoon.


Samaan aikaan, kun kahvisaippuaa sekoitettiin, paloiteltiin jo valmiita saippuamassoja ja sulateltiin niitä vesihauteessa.
 

Valmis kahvisaippuamassa kaadettiin maitopurkkeihin hyytymään.


Tässä sulatellaan läpikuultavaa saippuamassaa, josta tehdään jouluista saippuaa.


Sulatettuun saippuamassaan lisättiin punaista väriä ja piparintuoksua pikkuhiljaa tipotellen


 Ja yhdessä miettien, milloin lopputulos olisi hyvä.


Kun väri ja tuoksu olivat kohdillaan, kaadettiin joulusaippua tyhjään karkkilaatikkoon. Ensin kaadettiin kerros saippuamassaa, väliin aseteltiin tähtianiksia ja vielä loput massat anisten päälle.


Valkoisesta massasta tehtiin samalla tavalla laventelisaippuaa, jota värjättiin hennon sinililaksi ja lopuksi lisätiin karkkipurkissa vielä sinisellä "marmoriraitoja".

Tänään puodille mennessäni vuorossa on saippuoiden paloittelu ja tällä viikolla jokainen pajailija saa hakea oman osansa saippuoista kotiin käyttöön ja lisää kypsymään. Mahtaakohan näistä osa mennä jo joulumuistamiskätköihin vai aletaankohan pajailijoiden kodeissa urakalla sekoittelemaan saippuoita itselle, ystäville, kummeille, mummeille, työkavereille... kaikkihan saippuaa tarvitsevat!

Saippuapaja tuntui olevan kovin suosittu ja tulijoita olisikin ollut enemmän kuin pieneen puotiimme puuhaajia mahtuu, joten jatkoa näissä merkessä varmasti tulee vielä.

Ihanaa ja puuhakasta päivää kaikille
- Salla -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti